Harold Robles met CEO van HPSA uit Zuid-Afrika George Arrey.

In Memoriam

dr h.c. Harold E. Robles

8 Oktober 1948    –       31 juli 2020

Op 31 juli 2020 overleed Harold Robles. Hij werd 71 jaar. Hij laat een grote leegte achter, maar zijn levenswerk – de Health Promoters – zal dworden voortgezet door een grote groep aan mensen die achter de missie en visie van Harold staan. Naast dat hij de drijvende kracht was voor Health Promoters heeft hij ook samen met de coördinator van de Health Promoters en eigenaar van Some Time, Regina Eggink een mooi evenement als Golf4Health opgezet. Dit evenement zal verder worden voortgezet door Regina in samenwerking met de vrijwilligers van Health Promoters.

In Zuid-Afrikaanse townships overlijden jaarlijks duizenden mensen onnodig aan aandoeningen die het gevolg zijn van slechte hygiëne en gebrekkige kennis over gezondheid. De Health Promoters geven ter plaatse voorlichting over basale zaken zoals tandenpoetsen, handen wassen, sanitaire hygiëne en goede voeding. Op deze manier doet de plaatselijke bevolking veel praktische kennis op. Deze kennis leidt ertoe dat sterfte onder kinderen, adolescenten en volwassenen drastisch wordt teruggedrongen.

Harold Robles was medeoprichter en drijvende kracht van de Health Promoters. Harold was een gedreven man, een verbinder bij uitstek, overtuigend en charismatisch. Gepassioneerd kon hij vertellen over het goede werk dat in Zuid-Afrikaanse townships werd gedaan. Een man met doorzettingsvermogen, iemand voor wie je door het vuur ging.

Talloze bekende Nederlanders sloten zich dan ook belangeloos aan bij Harold’s Health Promoters. In 2019 was er een succesvol golfevenement, Golf4Health, in Brielle en een fantastische gala-avond in Wassenaar. Meer dan twintig BN’ers droegen belangeloos bij aan deze events, zoals Koert-Jan de Bruijn, Nelli Cooman, Olga Commandeur, Willem van Hanegem, Nurlaila Karim, Mariska van Kolck, couturier Ronald Kolk, Tom Okker, Lou Prince, Patricia Steur en Klaas Wilting.

Voor zijn goede humanitaire werk kreeg Harold twee eredoctoraten van Amerikaanse universiteiten: Doctor in Humane Letters van het Albertus Magnus College in New Haven, Connecticut en één in 2010, Doctor of Public Health aan het American International College in Springfield, Massachussetts. Ook kreeg hij in 2009 een koninklijke onderscheiding, Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Enkele jaren geleden kreeg Harold de diagnose prostaatkanker. Op hem kenmerkende wijze ging hij de strijd aan: positief en energiek. In het Erasmus MC was hij in goede handen. Alle registers werden opengetrokken om Harold te genezen.

Hoewel er af en toe positieve ontwikkelingen waren, moest Harold zich enkele weken geleden toch gewonnen geven. ‘De kanker heeft gewonnen’, zei hij onlangs in een emotioneel telefoongesprek. Hij overleed op vrijdag 31 juli 2020.

Bekijk het laatste interview van dr. h.c. Harold E. Robles: